Kan vi bestemme forbryderens udseende ud fra et DNA-spor?

Forstil dig, at politiet finder et DNA-spor på et gerningssted. I dag kan politiet bruge DNA-sporet til at undersøge om det passer til en DNA-profil for en kriminel i politiets registre. Politiet kan også sammenligne en mistænkt persons DNA-profil med et DNA-spor fra forbrydelsen.

I fremtiden kan politiet bruge DNA-spor til at forudse forbryderens udseende, så udseendet kan bruges i opklaringsarbejdet. Man begynder at kunne forudse dele af et menneskes udseende ud fra DNA-materiale. Øjenfarve er en af de første karakteristika, man kan forudse. 

Du har nok hørt om AI = Artificial Intelligens eller kunstig intelligens. I dette forløb vil vi vise dig et eksempel på, hvordan AI kan bruges. Machine learning (ML) er et bedre navn end AI. Machine Learning fortæller nemlig, at computeren lærer ud fra noget data og derefter forudser nyt.

 

 

Tak til

Vi er blevet inspireret til dette forløb af Morten Wiuf og Marie-Louise Kampmann på Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet. Hvis du er blevet interesseret i lave SRP indenfor dette emne, holder instituttet en gang om året en SRP-dag for 3.g-elever, som vil skrive SRP i et emne indenfor det restmedicinske område. 

Projektet er en del af dataekspeditioner, som huses af Datalogisk Institut på Københavns Universitet og finansieres af Novo Nordisk Fonden. 

Videoer med baggrundsviden om biologien
Melanin og øjenfarve

Lidt baggrund om menneskers øjenfarve

Genome wide association study

En video om hvordan man bestemmer hvilke mutationer, der kan have betydning for øjenfarven.

Videoer med hjælp til orange

I værktøjskassen ligger videoer om Machine Learning modeller til billedegenkendelse. Ikke alle bruges i matematikforløbet, men kan være interessant for elever, som ønsker at lave SRP om Machine Learning

Import af data til Orange

Her kan du se hvordan du importerer data til Orange og hvordan du viser de data, du har importeret.

Forbered Orange til billedanalyse

Her kan du se hvordan du får installeret udvidelsen “Image Analytics” i Orange

Hent billeder ind i Orange

Her kan du se hvordan du henter billeder ind i Orange og hvordan billeder skal behandles, så de kan bruges i Machine Learning modeller. 

Træn Orange til at kategorisere billeder

Her kan du se hvordan du træner Machine Learning modeller i Orange til at kategorisere billeder og hvordan du kan undersøge hvilke billeder modellen har svært ved at kategorisere. 

Brug en model til at forudse kategori for nye billeder

Her kan du se hvordan du kan bruge din Machine Learning model til at kategorisere nye billeder. 

Videoer med hjælp til Maple
Import af data til Maple

Her kan du se hvordan du importerer data fra et excelark  til Maple

1 - Intro til Machine Learning

2 - Forudse øjenfarve ud fra DNA

3 - Forudse alder ud fra DNA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *